2019. április 17., szerda

Miért van gyűrű a papagájunk lábán?

Először is: nincs mindegyikén. Ha nem látunk rajta, az nem feltétlenül probléma. Általában a nagyobb testű madarak lábán találjuk meg az egyedi azonosítókódot tartalmazó fémgyűrűt, pl kakaduk, arapapagájok, jákók. Ezek a madarak szigorú nyilvántartás alá esnek, ezért rajtuk szinte minden esetben ott a gyűrű. A kisebbek, pl hullámosok, nimfák, kecskepapagájok esetében már a származástól függ, hogy meg lettek-e gyűrűzve, mivel náluk ez nem kötelező, ezért tenyésztőfüggő a dolog, van, aki rak rájuk és van, aki nem.


A gyűrűt születése után kis idővel már felteszik a papagájra, így annak utólagos levételére nincs lehetőség, hiszen a madár lába "belenő" a gyűrűbe. A méretet mindig úgy választják ki, hogy a papagájnak felnőtt korában se okozzon kellemetlenséget a viselése. Felhelyezése speciális gyűrűfogó célszerszámmal történik.



Mit jelentenek a gyűrűn látható betűk és számok? A H jelölés az országot jelöli, az azt követő két szám az egyesület sorszámát, ha a tenyésztő tagja valamelyiknek. Ha nem egyesületi tag helyezte fel a gyűrűt, akkor ez a szám 00. Ezután a tenyésztő saját azonosítókódja következik, ez 4 számjegy. Utána merőlegesen a madár születési adatai jönnek, pontosabban az évszám utolsó 2 számjegye, és hogy a madár a tenyészetben abban az évben hányadikként született.



A gyűrű mérete mindig az adott madárfajok méretétől függ. Anyaga sokféle lehet, például alumínium, műanyag vagy acél. Méretek például az alábbiak:

- hullámos papagáj 4,2 mm
- nagy sándor, lóri 7,5 mm
- zöldszárnyú ara 16 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése