2020. szeptember 11., péntek

Madarak külső madárházakban

Kevés tapasztalatom van az ilyen helyzettel kapcsolatban, ezért konzultáltam a Nemzetközi Papagájszövetségnél dolgozó kollégáimmal, akik profi állatmagatartási tanácsadók. Emailben könnyen fel lehet venni velük a kapcsolatot. Karen Webster, papagájviselkedési tanácsadó, az Anchorage alapítója és elnöke, egyben a Papagáj Oktatási és Befogadási Központ (www.peac.org) irányítója sok hasznos tanácsot adott.


Lakott területen létesített külső madárházak esetén igencsak fontos dolog a hangszigetelés. Ennek a kifelé és befelé jövő hangokat is képesnek kell lennie megfogni. A kimenő papagájhangok a szomszédságra nézve lehetnek irritálóak, befelé pedig több olyan zaj is jöhet, amitől a madaraink kifejezetten ideges, nyugtalanok lesznek, tehát ez is kerülendő.

Mint a témában mindenből, a hangszigetelésből is a természetes a legjobb! Vagyis fás helyre célszerű telepíteni a külső röpdét, ezek lehetnek szinte bármilyenek, még a kerti tujafa is jól tompítja a hangot. Arra is figyelni kell, hogy a levegő azért tudjon járni, nagyon sűrű tehát nem lehet. A német papagáj viselkedési tanácsadó, Hildegard Niemann megjegyezte, hogy "A zaj általában nem a probléma (a papagájok önmagukban is zajosak), hanem egy ismeretlen zaj hirtelen megjelenése jelent gondot".

Hatásos lehet úgy megépíteni a röpdét, hogy zenét is lehessen játszani benne a madaraknak, egy egyszerű hifi segítségével ezt meg is lehet valósítani. Változatos zenékkel sok ismeretlen zajhoz lehet szoktatni a madarakat, és nem mellékesen szeretnek is zenét hallgatni, ami pedig a figyelmüket is le tudja kötni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése