2020. november 5., csütörtök

Lehulló tollak

 A többi madárhoz hasonlóan a papagájoknál is jól ismert jelenség a tollcsere, másnéven vedlés. Ilyenkor az elöregedett tollak lepotyognak, hogy helyükre újak nőhessenek. Ilyenkor a lakás szépen telemegy tollakkal. A tollakból finom por keletkezik, amelyet a madár vízzáró szerként eloszlathat a tollán. A por feltakarításában a madár is segít egy kicsit, mert megeszi.

Az olyan madarakban, mint például a kakadu és az afrikai szürkék, a por elmaradása betegség jele lehet, konkrétan és többek között csőr- és tollbetegséget jelezhet. A sörtetollak merev tengelyűek, tövükön csak néhány tüske van. Általában a fején találhatók (a szemhéjak és a csőr körül). Érzékszervi és védelmi funkciójuk is van.

A régi, rongyos vagy sérült tollak tollnövekedését vedlésnek nevezzük. A vedlést általában a nappalok hosszának változása váltja ki, tehát a tenyésztési időszakhoz is kapcsolódik. A szelíd szürkék, mint amilyen az enyémek is, megengedik, hogy lekaparjam a keratinhüvelyt a fejük körül lévő tűtollakról. A madarak egymást is segítik azzal, hogy eltávolítják társukról a régi hüvelyeket. A rongyos, piszkos tollazat a rossz egészségi állapot korai jele lehet.

Az egyedül tartott madarak számára előnyös, ha gazdáik az új tollakat megpiszkálják olyan helyeken, ahol nem érhetik el magukat, mint a tarkójuk vagy a fejük teteje. Azonban aki ilyet csinál, az legyen óvatos, és ne érintse meg a vértollakat, mert érzékenyek, és a madár panaszkodni fog, vagy akár megharap, ha véletlenül hozzáérsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése