2021. augusztus 30., hétfő

A nagy turné a dokinál

Az elválasztás rendkívül stresszes időszak a kispapagáj életében, és egy nem kellően tapasztalt papagáj-tulajdonos gyakran nem tudja, hogy van-e probléma, amíg a baj el nem éri a sürgősségi állapotot. Ez érthetően nem a legjobb dolog a madár számára! Példának fel lehetne hozni a különféle túlnövések kezelését: csőr, toll, karom. Ezeket a kezeléseket nem szabad összemosni, egy normál papagáj csőr ritkán, vagy még inkább soha nem igényel vágást, hiszen ezt minden egészséges papagáj koptatja. A papagáj csőrének vagy növekedési mintázatának megváltozása orvosi problémára utalhat. A tollak repülés miatti visszavágása vagy a karmok időszakos rövidítése viszont normális események.

Újonnan jött páciensek esetében elég gyakori, hogy az állatorvos csak egyszerű fizikai vizsgálatot végez, és bármilyen komolyabb diagnosztizálás nélkül "egészségesnek" nyilvánítja a madarat. Egy megfelelően elvégzett fizikai vizsgálat valóban nagyon sokat mondhat a tapasztalt papagáj-állatorvosnak, de önmagában ez egyszerűen nem elég. Diagnosztikai teszteket, például vérvizsgálatot kell végezni a látens betegségek lehetőségének kizárása érdekében.

Ha lehetséges, kérj többkörös kivizsgálást az állatkórháztól. Ha az állatorvos komolyan veszi a madárgyógyászatot, látnod kell néhány alapvető felszerelést:

1. Grammskála, amely alkalmas a madarak nagy pontosságú mérésére (már említettük)

2. Inkubátorketrecek kórházi kezelésre kerülő kismadarak számára

3. Megfelelő étrend a kórházba szállított madarak számára - nem csak a "papagájkeverék" és a pellet, hanem friss vagy fagyasztott zöldségek és gyümölcs is.

4. Ideális esetben egy külön helyiség kórházba szállított madarak számára, kutyáktól és macskáktól távol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése